Хоби

| какво ме влече

Имам няколко хобита – компютрите, каране на колело и катерене.

За компютрите няма смисъл да пиша – те са част от живота и работата ми.

Карането на колело наскоро стана по-забавно, след като се събрахме няколко приятеля с различен стаж в карането, най-вече по пресечен терен. Започнах с обикновенно колело за „джобни пари“, колкото да навляза в карането.

След време го смених за RAM HT2 модификация с хидравлични дискови спирачки. След това карах известно време Specialized .P3. Доста любопитен хибрид се получи. Първоначално бях прехвърлил нещата от HT2 сглобката, но бавно и славно започнах да подменям отделните елементи. Много забавни моменти имах с тази сглобка. Някои от най-атрактивните ми падания бяха с това колело – много смях падна, както и доволно количество болка.

Текущата рамка е RAM AM2 и съм много доволен от резултата.

Със спортното катерене започнах да се занимавам от началото на 2009 г. Един приятел ми се обади и ме попита по телефона „Искаш ли да отидем да катерим на стена?“. Отне ми по-малко от секунда да премисля, да се нахиля и да кажа „ДА!“. Преминах 3 месечен курс по обучение за спортно и скално катерене при Даниела Димитрова и Васил Киров.

Даниела Димитрова е бивша  състезателка по спортно катерене – 4 пъти Републиканска шампионка на  България  в дисциплината Трудност и Боудър. Балканска Шампионка по спортно катерене. Преминава маршрути от 9 категория на трудност, също преминава повечето по-трудни алпийски маршрути в България.

Васил Киров е роден на  24 май 1965 година. Спортните му постижения в областта на алпинизма  и  спортното катерене са много и много  важни за развитието на този спорт в България. Повече от 6  пъти републикански шампион по спортно  катерене на скали и в зала. Той и  Милкана Русева са първите хора който започват  развитието и направата  на маршрути по  спортно катерене при обектите на  Лакатник, Враца и др. Създава  първия клуб в София по спортно катерене Алтиус и го развива дълги  години.

Първоначално всичко изглеждаше много странно, непривично и понякога нелогично за прохождащия в катеренето. Постепенно нещата се наместиха и в момента ми доставя удоволствие да се катеря. Това е спорт който те грабва и определено променя живота ти. Хората с които се запознах са много готини и душа хора. Отнема известно време да те допуснат в техните кръгове и една от причините е защото много хора се палят бързо по спортното катерене, но 75 до 90 % от тях спират да се катерят в рамките на 6 до 9 месеца. Факт, който наблюдавах и аз.